dimarts, 25 de novembre del 2014

Video "Pensando en los demás"

Us deixo un documental que tracta sobre una escola pública del Japó, la qual es basa en l'educació emocional. No hi ha temes tabús, parlen de la mort, del bulling... 

És maco veure com s'ajuden entre ells, com formen un equip.

Molts moments del video són conmovedors, jo crec que s'ha de veure aquest documental.

Us deixo aquí el video per si el voleu veure:

Altres pel·lícules

Vull destacar altres pel·lícules que també he vist a la Universitat i que trobo molt importants i rellevants en quant al tema de l'Educació socioemocional.

Us deixo els noms d'aquestes i també els trailers per si us animeu a veure-les:

"Els nens salvatges"


"Cadena de favores"


"El niño salvaje de Aveyron"


"Yo soy Sam"


"Precious"


Una altre pel·lícula que no he vist a la Universitat però que també trobo important i interessant és Forrest Gump, ja que és un exemple de superació, honestedat i principis.

"Forrest Gump"


Article "¿Es la inteligencia emocional una cuestión de género?"

Un altre dels articles que em va cridar molt l'atenció és aquest, en el qual es debat si és una qüestió de gènere/sexe la intel·ligència emocional.

A l'article s'expliquen varis fets, però un dels que em va cridar més l'atenció és que solem parlar més d'emocions amb les nenes que amb els nens i que a l'hora d'explicar-los un conte per exemple, l'expliquem amb més dolçor a les nenes que als nens.

És molt interessant així que us recomano que us el llegiu.

Us deixo l'enllaç aquí sota, està en format pdf (cliqueu a sobre del nom de l'article):

Video: "Aprender a gestionar las emociones"

A la universitat, ens van passar aquest video que vaig trobar molt interessant, el programa "Redes" de TV1, en el que hi surten el Richard Davidson i el Daniel Goleman.

Hi ha una frase clau de Richard Davidson just al principi que diu així: "Las emociones negativas interfieren con el aprendizaje de los niños".

En aquest video es tracten temes com: les emocions negatives, la relació entre la cognició i les emocions, l'aferrament... entre altres.

Crec que seria bo mirar-lo, aquí us el deixo (extret del YouTube):

Article "Socialización de la infancia en películas de Disney/Pixar y Dreamworks/PDI"

Us deixo un article, de Leticia Porto Pedrosa, el qual vaig treballar a la menció d'Educació socioemocional que tracta d'un estudi que es va fer per conèixer els efectes que causen en la socialització dels infants els continguts de les pel·licules animades.

Explica que hi ha hagut un increment de la violència des de les primeres pel·lícules, ens diu una estratègia perquè això no afecti tant als infants... en definitiva, que us animo a que us el llegiu perquè és un article molt interessant i que segur que algun cop heu tingut la curiositat de saber realment com ens poden afectar aquestes pel·lícules animades que tenen un doble "guiño".

Aquí us deixo l'enllaç a l'article, per si us animeu (cliqueu al nom):

Entrevista "Anna Carpena"

Us deixo una entrevista que he trobat de l'Obra Social "laCaixa" que li fan a l'Anna Carpena, mestra especialitzada en Educació Especial però que ens els últims anys s'ha centrat en l'educació emocinal.

En aquesta entrevista es tracten temes, com l'educació emocional, els mestres, els pares... en definitiva, que hem d'estar tots units, que hem de treballar sobre una mateixa linea per tirar endavant una bona educació emocional.

Hem de fer que els nens creixin en un bon entorn emocional per tal que de grans no els repercuteixi.

Us deixo l'enllaç de l'entrevista (cliqueu sobre del nom):


dilluns, 24 de novembre del 2014

Article "Estudio sobre las repercusiones lingüísticas del maltrato y abandono emocional infantil"

Per tal de que ens adonem de que treballar les emocions amb els nens i mostrar-los afectivitat és importantíssim, us deixo un article que he trobat, de J. M. Moreno Manso, i que m'ha semblat molt interessant que explica un estudi que es va realitzar per tal de constatar que els maltractaments i la manca d'afectivitat afecten al nen greument en el seu llenguatge, entre d'altres coses.

Aquí us deixo l'enllaç, està en format pdf (cliqueu sobre el nom de l'article):

Recurs "els titelles"

Els titelles són una de les eines educatives que més bons resultats donen a l'educació infantil, degut a la motivació i sentiments que els nens posen en ells.

De titelles en podem trobar de molts tipus: de dit, de peluix, de guant...; l'interessant és que els nens els tinguin al seu abast.

Per tots aquells que estigueu interessats en l'elaboració de titelles per casa o l'escola, aquí teniu la següent pàgina web, que segur que en trobeu moltes idees interesants (cliqueu sobre "feu-ho vosaltres mateixos):


Recurs "targetes de les emocions"

Per tal de que els nens puguin expressar com es senten en tot moment (petoner, rabiós, rialler, cansat, sorprés, gelós, espantat, avergonyit, enfadat, content, trist, penedit...), podran tenir un espai on al costat del seu nom puguin posar una targeta amb una imatge i amb el nom de l'emoció que sent en aquell moment. Ho podrà canviar quan la ocasió ho requereixi, i cada dia farem un repàs a les emocions de tothom per veure si les volen canviar, com es senten...

A casa, també es pot realitzar aquesta didàctica, poden enganxar la targeta a la nevera, a un suro... la qüestió és que els nens siguin capaços de poder parlar, posar nom i expressar les seves emocions.

Hi ha moltes maneres de fer aquestes targetes, pot ser amb dibuixos, amb fotos de persones reals, i en el cas de les targetes que us ensenyo jo són fetes amb fruites! Aquí us deixo les imatges:

Jocs de falda

Es diu que durant els primers anys de vida dels infants, els jocs de falda són vitals per tal de potenciar la relació afectiva entre l'adult i l'infant, establir vincles.

N'hi ha moltissims, però jo en destaco cinc, que són els que més conec i em son més familiars.

Us deixo la lletra de cadascún, i també la gesticulació que es realitza amb els infants:

"Ralet-ralet": s'agafa la mà de l'infant i mentre se li canta se li fan cercles amb el dit al palmell de la mà i quan diem "pica dineret", li piquem al palmell.

LLETRA:
RALET, RALET,
PICA DINERET!

"Ballmanetes": s'agafen les mans del nen i anem picant de mans al ritme de la cançó. Quan la cançó diu "pica galtetes" es piquen les galtes de l'infant. Quan diu "toca-les tu", fem que el nen amb les seves mans piqui les nostres galtes. I quan diu "que les tens boniquetes" li fem pessigolles.

LLETRA:
BALLMANETES, TOCA GALTETES,
TOCA-LES TU QUE LES TENS BONIQUETES.

"Arri arri tatanet": s'asseu al nen a la falda mirant cap a tu, el fem botar movent les cames al ritme de la cançó i quan diem el seu nom el començem a tirar enrere suaument.

LLETRA:
ARRI ARRI TATANET,
QUE ANIREM A SANT BENET,
COMPRAREM UN FORMATGET (panellet, tortellet...),
PER DINAR, PER SOPAR,
I PER EL/LA (NOM DE L'INFANT) NO N'HI HAURÀ!!

"Jocs de dits": anem agafant dit per dit de la maneta de l'infant, des del polze fins al dit petit. A cada dit diem una frase. També ho podem fer amb la nostre mà, amb un guant com el que us ensenyo.

LLETRA:
AQUEST ÉS EL PARE,
AQUESTA ÉS LA MARE,
AQUEST FA LES SOPES,
AQUEST SE LES MENJA TOTES,
I AQUEST DIU:
PIU PIU! QUÈ NO N'HI HA PEL CAGANIU?

"Si vas a la carnisseria": agafem la mà de l'infant i anem fent veure que li tallem el braç (començant pel canell) amb la nostre mà a mesura que anem cantant. Quan es diu l'última frase, se li fan pessigolles al nen.

LLETRA:
SI VAS A LA CARNISSERIA,
NO COMPRIS CARN D'AQUÍ,
NI D'AQUÍ, NI D'AQUÍ...
SINÓ D'AQUÍ, QUE N'HI HA UN BON BOCÍ!

Recurs "gomets de cares"

Els gomets els encanten als nens, i per nosaltres són un recurs molt bo per què a partir d'aquestes cares (molt content, content, regular i trist) els nens entenguin com s'han comportat. 

I també, els poden utilitzar ells mateixos per autoavaluar-se, i que nosaltres veiem com ells creuen que s'han comportat, si està d'acord al mateix que pensem nosaltres...

Aquí us deixo una imatge dels gomets que jo conec, però n'hi ha de més tipus:

Cançó "Hakuna Matata"

Buscant cançons sobre emocions, em vaig trobar amb la cançó d'Hakuna Matata versionada en català. La vaig trobar molt divertida, i a més a més, al ser d'una pel·lícula Disney, als nens els hi encantarà!!

Tracta el tema de la felicitat, de que cap problema no els ha de privar de la seva felicitat, que han de seguir endavant (resiliència).

Us deixo el video de la cançó aquí:

Cançó "Paff el drac màgic"

Aquesta cançó va bé per treballar el sentiment de l'amistat. Els nens quan són petits els agrada jugar amb els seus amics, i si estan sols estan tristos.

Així que trobo que és una cançó que reflexa molt bé aquets sentiments, a més a més, és molt maca!

Aquí us la deixo, extreta del YouTube:

Cançó "Hola, com estàs"

Us deixo una cançó molt animada que va bé per començar el dia a les nostres aules, per tal de que els nens és relacionin entre ells, que començin amb ganes...

I també, és una manera de que s'aprenguin el nom de tots els companys.

Aquí us deixo el video (YouTube):

diumenge, 23 de novembre del 2014

Recurs "els menja pors"

Un dia a l'Abacus vaig veure aquests ninots de peluix i em van cridar molt l'atenció, així que em vaig parar a llegir que eren i em van encantar. 

Trobo que són una molt bona manera de que els nens perdin les seves pors, però de que a l'hora les expressin.

Els podeu trobar com ja us he dit a l'Abacus. I ara us deixo l'enllaç a una pàgina web per si voleu saber d'on venen i quina és la seva funció (cliqueu sobre el nom):


I per si no voleu comprar aquest peluix i en voleu un de més econòmic us deixo un altre enllaç a un bloc, on us explica com en podeu fer un vosaltres mateixos! (cliqueu sobre "Feu-ho vosaltres mateixos"):


Conte "El cocodrilo"

Un dels contes que trobo més interessants a l'hora de tractar algun conflicte que succeeixi tant a casa com a l'escola, en el qual s'impliqui una baralla per una joguina o algun objecte, és aquest: "El cocodrilo".

Tracta de dos nens que es barallen per un cocodril de joguina. Quan els hi prenen, decideixen jugar junts amb ell i s'ho passen millor que jugant sols.

Aquí us el deixo, el de "El cocodrilo" comença a la pàgina 11, però feu-li un cop d'ull als altres, que per la resolució de conflictes també són interessants.

Cultivando emociones resolucion conflictos from auladeaprendizaje

I ara us deixo un audio d'uns alumnes que l'expliquen:

Pel·lícula "Detrás de la pizarra"

Hi ha moltes pel·lícules que tracten sobre emocions. Una de les que he vist i que més m'ha agradat és aquesta, "Detrás de la pizarra".

Trobo que a tots aquells docents que ens desvivim per la bona educació i que ens involucrem tant en els aspectes emocionals dels infants, els agradaria aquesta pel·lícula.

Com lluita la mestra, tot i les poques ajudes que rep, per tirar endavant a una aula.

Aquí us deixo la pel·lícula completa:

Video "Documental - Educación Emocional"

M'ha semblat molt interessant aquest documental que expressa la idea de que és molt important educar les emocions, ajudar als nens a expressar-les, que entenguin el que els hi passa i perquè els passa.

I el més important, que regulin aquestes emocions per estar bé amb ells mateixos i amb els altres.

En aquest documental s'explica una mica la tècnica del conte de "la tortuga sàvia" (està a l'apartat de contes), de l'Anna Carpena.

Aquí us deixo el vídeo, extret del YouTube:

Conte "La tortuga sàvia"

Fa temps que conec aquest conte i trobo que per treballar les relacions interpersonals i per la gestió d'emocions va molt bé.

És una tecnica creada per Anna Carpena, i es va inventar el conte de "la tortuga sàvia", per tal de que els nens entenguin que s'han de controlar, que han d'entendre el que els passa, els seus sentiments...

Aquí us deixo l'enllaç al conte, està en format word (cliqueu a sobre del nom):


dissabte, 22 de novembre del 2014

Llibre "Inteligencia emocional"

No podem parlar d'educació socio-emocional o d'educació emocional, sense parlar d'intel·ligència emocional.

I per tant, no podem deixar de llegir el llibre de Daniel Goleman, anomenat "Inteligencia emocional".

Us deixo l'enllaç a continuació, està en format pdf (cliqueu sobre del nom):


Cançó "Picasso"

Si esteu treballant la vida de Pablo Picasso i voleu tractar les emocions (que precisament en les seves obres estaven bastant presents), aquí us deixo una cançó que explica la vida de Picasso i relaciona els colors blau i rosa amb les emocions tristesa i felicitat respectivament.

Jo la vaig treballar a una escola mentre feia pràctiques i va donar molt bons resultats!

Aquí us deixo la cançó, extreta del YouTube:

Conte "El peix irisat"

El conte de "El peix irisat" és molt bo per tal de que els infants vegin que no s'ha de ser egoista, que la gent no ens estimarà més si som més macos físicament, sinò que ens estimaràn per com som per dins, per la nostre personalitat, generositat...

I a més a més, nosaltres serem més feliços, ja que hem d'aprendre a donar sense esperar res a canvi.

Us deixo el conte, que està en format video (YouTube):

Llibre "Cultivando Emociones"

He trobat un llibre anomenat "Cultivando Emociones", que tracta sobre educació emocional en l'etapa dels 3 als 8 anys. 

Parla de molts temes, com ara: maltractament, violència, autoconeixement emocional, autoestima, autocontrol emocional, empatia, habilitats socials i de comunicació i resolució de conflictes.

Trobo que és un llibre bastant interessant i que ens pot anar bé a tots aquests mestres/pares preocupats per l'educació emocional i com tractar tots aquests temes que són el pà de cada dia a les aules/casa.

Aquí us deixo l'enllaç del llibre, està en format pdf (cliqueu a sobre del nom del llibre):